Çay kültürümüzün en önemli parçalarından birisidir semaver. Sadece çay kültürümüzün bir parçası olmakla kalmayıp, aynı zamanda turizmin en otantik figürlerinden birisidir de. Halk arasındaki yaygın inanışa göre en lezzetli çay, kaliteli bir semaverin imbiğinden dökülen çaydır. Semaverler yapı olarak önceleri sadece odun ile veya odun kömürü ile ısıtılıp su kaynatılıyor ve çay demleniyordu. Gelişen teknoloji, insanların eskiye olan özlemleri ve girişimcilerin dehası semaverleri açık alanlardan, bahçe eşyası olmaktan çıkarıp evlerimizin içine kadar soktu.

Semaverler halen elektrikle çalışan ve elektrikli semaver adı verilen çeşitleri ve klasik odun veya odun kömürü ile çalışan kömürlü semaver çeşitleri ile halen çok çeşitli şekillerde ve çok değişik isimler altında satılmaktadır.

Klasik Semaver şekil olarak genellikle silindirik bir yapıya sahiptirler. Ön kısmında odun veya odun kömürü koymaya yarayan küçük bir kapısı vardır. Yanma haznesinin üst kısmında ve kapalı olarak sıcak suyun bulunduğu su haznesi vardır. Yanma bölümü ile su haznesinin birleştiği yerde küçük bir musluk sıcak vermek için hazır beklemektedir. Su haznesi tam kapaklı olup yerinden çıkarılabilmektedir. Semaverin en üst kısmında ise demliği koymaya yarayan bir bölüm vardır.

Yeni üretilen elektrikli semaverler ise elektrikle çalışan ve çok değişik şekil ve formlarda üretilen cihazlardır. Su konulan alt kısmı oval, bombeli, düz veya çok daha farklı şekillerde üretilen bu semaverlerin üzerlerine koymak için demlik bölümü vardır. Klasik semaverler ile yeni elektrikli çay semaverinin esas olarak çalışma prensipleri aynıdır. Her ikisi de önce suyu ısıtıp sonra ısıtılan su ile çayın demlenmesi ve demliğin semaver üzerinde sıcak tutulması prensibine göre çalışır.